Teleskop Skywatcher 254/1200, montáž EQ6

31.05.2013 00:04

Po dlhom triedení sme sa rozhodli pre kúpu reflektoru - newtonovho teleskopu od firmy Skywatcher s priemerom primárneho zrkadla 254mm a ohniskovou vzdialenosťou 1200mm na montáži EQ6. Je to asi najlepšia voľba čo sa týka pomeru cena/výkon, pretože ďalekohľad budeme využívať nielen na vizuálne pozorovania, ale aj na astrofotografiu.

Zopár slov od predajcu:

SkyWatcher 254/1200 je teleskop na celý život. Je to prístroj veľmi univerzálny, obľúbený je nielen u nás ale aj v zahraničí. Podáva vynikajúce výsledky nielen pri vizuálnom pozorovaní ale aj pri astrofotografii. Pri vizuálnom pozorovaní môžeme sledovať objekty až do magnitúdy 15, takže pri dobrých podmienkach bude pohľad na galaxie/hmloviny veľmi detailný (špirálové ramená atď.).

Vďaka precíznej optike si ale aj pozorovatelia planét prídu na svoje. Pri dobrých podmienkach dokáže ponúknuť senzačne detailný pohľad na povrch planét a Mesiaca, je ale vhodný aj na pozorovanie dvojhviezd: rozlišovacia schopnosť primárneho zrkadla je pod 0.5‘‘.

Je vhodný aj na astrofotografiu. Fotografovanie Mesiaca a planét nám uľahčuje 2‘‘-ový okulárový výťah s Crayford systémom, s ktorým je ostrenie jemné a jednoduché. Svetelnosť F/4,7 je už dostatočná na to, aby teleskop dokázal v krátkom čase naakumulovať dostatok svetla, pričom aj ohnisková vzdialenosť 1200mm je už dostatočne veľká na to, aby aj pri fotografovaní objektov s malou svietivosťou (galaxie) bolo možné dosiahnuť potrebné zväčšenie a aby bol obraz dostatočne detailný.

Technické parametre:

Priemer objektívu: 254 mm
Ohnisková vzdialenosť: 1200 mm
Sveteľnosť: f/4,7
Okulárový výťah: Crayford 2"
Max. využiteľné zväčšenie: 500x
Montáž: EQ6
Hľadáčik: optický 9x50
Zopár slov od majiteľa:

Technické a manuálne prevedenie je OK, až na pár drobností. Ide predovšetkým o:

1) kmitanie teleskopu už pri najmenšom dotyku či vetre, čo je pri veľkých zväčšeniach pomerne nepríjemná záležitosť. Vzhľadom k veľkej ohniskovej vzdialenosti by som povedal, že montáž EQ6 je už na hrane svojich možností, a tipnem si, že pri astrofotografii sa ešte poriadne zapotíme. Moje podozrenie padá jednoznačne na rybinovú hliníkovú uchytávaciu lištu.

2) obtiažne skrutkovanie upínacích obručí; občas (pri pozorovaní viacerých objektov) treba upraviť polohu okuláru, čo sa dá spraviť povolením obručí, pootočením ďalekohľadu a zatiahnutím skrutiek obručí. Táto operácia je zvlášť nepríjemná v zime so skrehnutými prstami. Preto som nechal sústružníkovi upraviť bicyklové rýchloupináky, ktoré elegantne stiahnu obruče behom sekundy

Teleskop je povedal by som na hrane premiestniteľnosti bežnými prostriedkami, už len nosenie do auta je celkom utrpenie, spolu s príslušenstvom sa hmotnosť približuje k 60kg. Samotný tubus sa dá uložiť na zadné sedadlo, montáž sa zmestí do kufra. V budúcnosti si určite zaobstarám púzdro alebo bedňu.

 

Diskusná téma: Teleskop Skywatcher 254/1200, montáž EQ6

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok