Teleskop, montáž

30.05.2013 10:27

Po dlhom triedení sme sa rozhodli pre kúpu reflektoru - newtonovho teleskopu od firmy Skywatcher s priemerom primárneho zrkadla 254mm a ohniskovou vzdialenosťou 1200mm na montáži EQ6. Je to asi najlepšia voľba čo sa týka pomeru cena/výkon, pretože ďalekohľad budeme využívať nielen na vizuálne pozorovania, ale aj na astrofotografiu.

Zopár slov od predajcu:

SkyWatcher 254/1200 je teleskop na celý život. Je to prístroj veľmi univerzálny, obľúbený je nielen u nás ale aj v zahraničí. Podáva vynikajúce výsledky nielen pri vizuálnom pozorovaní ale aj pri astrofotografii. Pri vizuálnom pozorovaní môžeme sledovať objekty až do magnitúdy 15, takže pri dobrých podmienkach bude pohľad na galaxie/hmloviny veľmi detailný (špirálové ramená atď.).

Vďaka precíznej optike si ale aj pozorovatelia planét prídu na svoje. Pri dobrých podmienkach dokáže ponúknuť senzačne detailný pohľad na povrch planét a Mesiaca, je ale vhodný aj na pozorovanie dvojhviezd: rozlišovacia schopnosť primárneho zrkadla je pod 0.5‘‘.

Je vhodný aj na astrofotografiu. Fotografovanie Mesiaca a planét nám uľahčuje 2‘‘-ový okulárový výťah s Crayford systémom, s ktorým je ostrenie jemné a jednoduché. Svetelnosť F/4,7 je už dostatočná na to, aby teleskop dokázal v krátkom čase naakumulovať dostatok svetla, pričom aj ohnisková vzdialenosť 1200mm je už dostatočne veľká na to, aby aj pri fotografovaní objektov s malou svietivosťou (galaxie) bolo možné dosiahnuť potrebné zväčšenie a aby bol obraz dostatočne detailný.

Technické parametre:

Priemer objektívu: 254 mm
Ohnisková vzdialenosť: 1200 mm
Sveteľnosť: f/4,7
Okulárový výťah: Crayford 2"
Max. využiteľné zväčšenie: 500x
Montáž: EQ6
Hľadáčik: optický 9x50
Zopár slov od majiteľa:

Technické a manuálne prevedenie je OK, až na pár drobností. Ide predovšetkým o:

1) kmitanie teleskopu už pri najmenšom dotyku či vetre, čo je pri veľkých zväčšeniach pomerne nepríjemná záležitosť. Vzhľadom k veľkej ohniskovej vzdialenosti by som povedal, že montáž EQ6 je už na hrane svojich možností, a tipnem si, že pri astrofotografii sa ešte poriadne zapotíme. Moje podozrenie padá jednoznačne na rybinovú hliníkovú uchytávaciu lištu.

2) okulárový výťah sa zadrháva (už od novoty) a nepracuje na 100%; skúsim ho rozobrať a premazať

3) obtiažne šróbovanie upínacích obručí; občas (pri pozorovaní viacerých objektov) treba upraviť polohu okuláru, čo sa dá spraviť povolením obručí, pootočením ďalekohľadu a zatiahnutím skrutiek obručí. Táto operácia je zvlášť nepríjemná v zime so skrehnutými prstami. Preto som nechal sústružníkovi upraviť bicyklové rýchloupináky, ktoré elegantne stiahnu obruče behom sekundy