Práškový horčík (Mg)

08.02.2013 17:05

Základné údaje:

- farba: strieborná, šedá

- teplota topenia: 649,85°C

- teplota varu: 1089,85°C

- teplota vzplanutia: 250°C

Bezpečnosť:

horľavý, pri kontakte s vodou uvoľňuje horľavé plyny

Všeobecné vlastnosti:

Ľahký, pevný a kujný kov, na povrchu sa okamžite pokryje vrstvičkou oxidu, ktorá je však porézna, preto nezabraňuje ďalšej oxidácii. Preto horčík pomaly koroduje, najmä za zvýšenej vzdušnej vlhkosti. V kyslom prostredí sa korózia výrazne urýchľuje, v zásaditom naopak spomaľuje. Silné redukčné činidlo, na naše účely je najvhodnejší ako prášok zrnitosti 100µm.

Použitie:

Zliatiny, strojárstvo, letecký priemysel, aluminotermia, atď.

Použitie v pyrotechnike:

V pyrotechnike má široké uplatnenie, najmä v osvetľovacích zložiach, svetliciach, flash prachoch, termitoch a pod. Nesmie sa používať v zmesiach, ktoré sa vlhčia vodou - reaguje za vzniku Mg(OH)2 a H2 za vývinu značného množstva tepla. Nesmie sa miešať s amónnymi soľami, ktoré s ním reagujú. Amónne soli reagujú kyslo, a za prítomnosti vzdušnej vlhkosti vzniká horečná soľ príslušnej kyseliny a amoniak (napr. NH4ClO4 + Mg -> MgHClO4 + NH3). Už pri izbovej teplote môže reagovať so sírou, reakciu sprevádza typický zápach H2S. Proti účinkom vlkosti môžeme chrániť horčík ľanovým olejom alebo chromátovaním dichromanom draselným (K2Cr2O7, látka T+). Proti účinkom NH4ClO4 ľanový olej neúčinkuje, pomôže jedine chromátovanie). S dusičnanmi reaguje za vzniku amidu a amoniaku, ale keďže sa pri reakcii vytvára zásadité prostredie, ktoré inhibuje ďalšiu koróziu horčíka, sa reakcia (na rozdiel od hliníka!) zastavuje.

Plameň:

Čistý horčík horí prenikavým bielym plameňom, so zľahka namodralým nádychom. Pri horení Mg sa uvoľňuje aj istá dávka UV žiarenia. Svietivosť plameňa je spôsobená prítomnosťou bieleho oxidu MgO s veľkou vyžarovacou schopnosťou. Čím viac je v plameni čiastočiek MgO, a čím je vyššia teplota plameňa, tým sa zvýši svietivosť. Nemá zmysel používať osvetľovacie zlože s teplotou horenia pod 2000°C. Napríklad plameň s teplotou 3500°C je cca 2x svietivejší ako plameň s teplotou 3000°C, a plameň s teplotou 2000°C má iba cca 20% svietivosti 3000 stupňového.