Práškový hliník (Al)

08.02.2013 17:06

Základné údaje:

- farba: strieborná, šedá

- teplota topenia: 660,32°C

- teplota varu: 2519°C

Bezpečnosť:

horľavý, pri kontakte s vodou uvoľňuje horľavé plyny

Všeobecné vlastnosti:

Ľahký, pevný a kujný kov, na povrchu sa okamžite pokryje vrstvičkou oxidu, ktorá ihneď zabraňuje ďalšej oxidácii. Preto hliník nekoroduje ani za zvýšenej vzdušnej vlhkosti, a dokonca ani vo vode. Je silné redukčné činidlo, na naše účely je najvhodnejší ako púder so zrnitosťou cca 3-10µm.

Použitie:

Zliatiny, strojárstvo, letecký priemysel, stavebníctvo, aluminotermia, atď.

Použitie v pyrotechnike:

V pyrotechnike má široké uplatnenie, najmä vo flash prachoch, osvetľovacích zložiach, svetliciach, raketových palivách, termitoch a pod. Môže sa používať v zmesiach, ktoré sa vlhčia vodou - reaguje s ňou oveľa pomalšie ako Mg. S amónnymi soľami, ani so sírou pri izbovej teplote nereaguje. S dusičnanmi reaguje za vzniku amidu a amoniaku, a keďže sa pri reakcii vytvára zásadité prostredie a veľké množstvo tepla, ktoré urýchľujú ďalšiu koróziu hliníka, može prebehnúť reakcia až búrlivo. Malý prídavok 2% kyseliny boritej (H3BO3) však reakciu spoľahlivo zastaví.

Pyrohliník:

Špeciálna kategória práškových hliníkov sú pyrotechnické hliníky (alias tmavý, german dark, nemecký, indický...), ktoré sú zmesou práškového veľmi jemného hliníka zrnitosti cca 3µm a dreveného uhlia v pomere asi 88%Al/12%C. Táto kategória je špeciálne určená do flash prachov, kde dosahuje vynikajúce výsledky. Do raketových palív sa však moc nehodí.

Plameň:

Čistý hliník horí prenikavým bielym plameňom. Pri horení Al sa uvoľňuje aj istá dávka UV žiarenia. Svietivosť plameňa je spôsobená prítomnosťou bieleho oxidu Al2O3 s veľkou vyžarovacou schopnosťou. Čím viac je v plameni čiastočiek Al2O3, a čím je vyššia teplota plameňa, tým sa zvýši svietivosť. Nemá zmysel používať osvetľovacie zlože s teplotou horenia pod 2000°C. Napríklad plameň s teplotou 3500°C je cca 2x svietivejší ako plameň s teplotou 3000°C, a plameň s teplotou 2000°C má iba cca 20% svietivosti 3000 stupňového. Na zapálenie hliníka je potrebné vyvinúť oveľa vyššiu teplotu ako pri horčíku, pretože kompaktná vrstva oxidu bráni jeho oxidácii. Teplota zapálenia je teda vyššia ako teplota topenia Al2O3, čo je asi 2500°C.